Boerenkaas bereiding bezinken en pekelen

Echte Boerenkaas bereiding - wrongel gaat bezinken - bestel je boerenkaas online bij www.Noordhollandseboerenkaas.nl

Boerenkaas bezinken

Echte Boerenkaas bereiding - wrongel gaat bezinken - bestel je boerenkaas online bij www.Noordhollandseboerenkaas.nlHet bezinken van de de wrongel is de volgende stap in het proces van het boerenkaas bereiden. Kort daarop volgt het pekel proces van de boerenkaas.

Boerenkaas bereiding en laten bezinken

De wrongel gaat nu bezinken in de kaastobbe en wordt verder rust gelaten. Tijdens het bereidingsproces wordt de wrongel bij elkaar gevoegd, hoe groter de wrongel stukjes zijn hoe meer wei er naar de bovenkant komt.
De wei wordt zo gescheiden van de wrongel en wordt afgetapt of weggezogen. De wrongel massa wordt steeds groter omdat de wrongel meer bij elkaar gaat zitten en de warme wei er allemaal bovenop komt te liggen.

In het vat

Echte Boerenkaas bereiding in het kaasvat - Wrongel laten bezinken- bestel je boerenkaas online bij www.Noordhollandseboerenkaas.nlDe wrongel kan de kaastobbe in. Nadat de wrongel in rust is geweest en de massa zich heeft gevormd wordt de wrongel met de hand in de kaasvaten geschept. Hierbij is de kaastobbe van de zelfde temperatuur als de wrongel om om te zorgen dat alles in balns blijft. Als alle wrongel in de kaastobbes zit dat worden de kaastobbes nog een even omgedraaid, zodat de overtollige wei er nog uit kan lopen en wrongel de vorm van de kaastobbe kan aannemen.

Onder de pers

Boerenkaas bereiding bezinken en pekelen - wrongel in de kaastobbe - bestel je boerenkaas online bij www.Noordhollandseboerenkaas.nlNu de wrongel in de kaastobbe zit en de vorm heeft aangenomen van de uiteindelijke boerenkaas gaat de kaastobbe onder de kaaspers. Nu wordt het laatste weivocht er uit geperst. Nu wordt het al een echte boerenkaas met een mooie structuur en vorm. Om te zorgen dat het een homogene kaasmassa wordt gaan de kaastobbe een aantal uur onder de kaaspers. Tussendoor worden de kaastobbes gedraaid.

Boerenkaas pekelen

Echte Boerenkaas bereiding bezinken en pekelen - bestel je boerenkaas online bij www.Noordhollandseboerenkaas.nlNa een dag de kaas te hebben geperst is de vorm perfect. Het overtollige wei eruit gelopen en heeft nu nog een dag nodig om alvast te rijpen. Na zo’n twee dagen krijgt de kaas een pekelbad. Het pekelbad zorgt voor een stevige buitenkant en mooie kaaskorst. De kaas heeft weinig smaak en het pekelbad zal er een natuurlijke smaak aangeven. In dit proces is het zoutgehalte erg belangrijk, de juiste verhouding is van groot belang voor de uiteindelijke smaak van de echte boerenkaas.

Stap 4 Boerenkaas bereiding het rijpen

Stap 1 Boerenkaas bereiding van melk naar wrongel

Stap 2 Boerenkaas bereiding snijden en wassen