Het bezinken van de wrongel van de Boerenkaas
Boerenkaas bereiding bezinken en pekelen , hoe werkt dat?
Boerenkaas bereiding start met het bezinken van de de wrongel.
Bovendien is dat de volgende stap in het proces van het boerenkaas bereiden.
Kort daarop volgt het pekel proces van de boerenkaas.
Boerenkaas bereiding en laten bezinken
De wrongel gaat bezinken in de kaastobbe en wordt verder met rust gelaten.
Tijdens het bereidingsproces wordt de wrongel bij elkaar gevoegd.
Hoe groter de wrongel stukjes zijn hoe meer wei er naar de bovenkant komt.
Zo wordt de wei gescheiden van de wrongel en dan wordt het afgetapt of weggezogen.
De wrongel massa wordt steeds groter omdat de wrongel meer bij elkaar gaat zitten.
Zodoende komt de warme wei bovenop te liggen.
In het vat
Met de volgende stap van de boerenkaas bereiding gaat de wrongel de kaastobbe in.
Ondertussen is de wrongel in rust geweest en heeft de massa zich gevormd.
Met de hand wordt de wrongel in de kaasvaten geschept.
Een belangrijk punt is hierbij dat de kaastobbe namelijk dezelfde temperatuur heeft als de wrongel.
Zo blijft alles mooi in balans. Zodra alle wrongel in de kaastobbes zit dan worden de kaastobbes nog even omgedraaid. Vervolgens kan de overtollige wei er dan nog uit kan lopen. Daardoor neemt de wrongel de vorm van de kaastobbe aan.
Onder de pers
Als de wrongel in de kaastobbe zit en de vorm heeft aangenomen van de uiteindelijke boerenkaas gaat de kaastobbe onder de kaaspers. Als laatste wordt het weivocht eruit geperst. Je ziet dan ook duidelijk dan direct de mooie ronde vorm en fijne structuur. Om te zorgen dat het een homogene kaasmassa wordt gaat de kaastobbe een aantal uur onder de kaaspers. Tussendoor worden de kaastobbes gedraaid.
De Boerenkaas pekelen
Na een dag persen heeft de kaas namelijk de ideale vorm gekregen.
Verder is de overtollige wei eruit gelopen en moet het nog een dag rijpen.
Na ongeveer twee dagen krijgt de kaas een pekelbad.
Het pekelbad zorgt dan weer voor een stevige buitenkant en mooie kaaskorst.
Terwijl de kaas rijpt in het pekelbad krijgt het een natuurlijke smaak mee door de pekel.
In dit proces is tenslotte het zoutgehalte het belangrijkste onderdeel. De juiste verhouding zout is van groot belang voor de uiteindelijke smaak van de echte boerenkaas.
1. Stap 4 Boerenkaas bereiding het rijpen
2. Stap 1 Boerenkaas bereiding van melk naar wrongel
3. Stap 2 Boerenkaas bereiding snijden en wassen
Bestel een stuk Boerenkaas gemaakt van Hollandse weidemelk
Proef de unieke smaak vanaf nu zelf. Maak de keuze uit ons assortiment boerenkaas; jong belegen, belegen, extra belegen, oud of extra oude kaas. Bepaal je eigen gewicht en bestel je stuk kaas direct online. Na het ontvangen van je bestelling wordt je stuk kaas in de boerenkaaswinkel op maat afgesneden. Vervolgens versturen we de boerenkaas gevacuümeerd naar je toe. Maak hieronder jou keuze en ervaar de geweldige smaak.
Boerenkaas bereiding het rijpen