Snijden van de wrongel
Boerenkaas bereiding snijden en wassen:
De melk is klaar om te snijden als als het goed is gestremd.
Je ziet vervolgens dat het een dikke massa is geworden.
Om de wrongel te snijden is controle erg belangrijk in dit proces.
Vandaar dat de kaasbereider dat nauwkeurig doet.
Belangrijk is het omdat de hele massa nog erg kwetsbaar is.
Boerenkaas bereiding snijden en wassen
Het snijden
Zo gaat het snijden van de Boerenkaas met hele grote messen in de kaasmakerij.
Voor het thuisgebruik is dus een kleine kaassnijder voldoende.
Het snijden is een proces dat er namelijk voor zorgt dat er een scheiding wordt aangebracht tussen de vaste delen in de melk (de wrongel) en het vloeibaar gedeelte (de wei). Bij de scheiding wordt de wei afgetapt in een aparte bak. Op de boerderij zijn de varkens hier dol op!
Het wassen
De wrongel, moet nu worden gewassen met heet water.
Als dit gebeurd is kun je tenslotte de wrongel deeltjes langzaam verder laten rijpen.
Later wordt de wrongel en de wei door elkaar geroerd en opgewarmd.
Door het roer proces wordt de wrongel “uitgewassen”.
Wassen met heet water
Samengevat betekent het eigenlijk dat je door te roeren de vaste bestanddelen nog meer samenklonteren, hierdoor worden de wei in de wrongel deeltjes uitgedreven.
Als het roeren klaar is dan wordt het tijd om de overgebleven wei af te tappen.
Dan wordt er weer heet water aan toegevoegd en volop geroerd, tot de wrongel ‘rijp’ is.
1. Stap 3 Boerenkaas bereiding bezinken en pekelen
2. Stap 4 Boerenkaas bereiding het rijpen
3. Stap 2 Boerenkaas bereiding snijden en wassen
Bestel een stuk Boerenkaas gemaakt van Hollandse weidemelk
Proef de unieke smaak vanaf nu zelf. Maak de keuze uit ons assortiment boerenkaas; jong belegen, belegen, extra belegen, oud of extra oude kaas. Bepaal je eigen gewicht en bestel je stuk kaas direct online. Na het ontvangen van je bestelling wordt je stuk kaas in de boerenkaaswinkel op maat afgesneden. Vervolgens versturen we de boerenkaas gevacuümeerd naar je toe. Maak hieronder jou keuze en ervaar de geweldige smaak.
Boerenkaas bereiding het rijpen