Boerenkaas bereiding snijden en wassen

Snijden van de wrongel

Boerenkaas bereiding snijden van de wrongel proces - bestel je kaas online bij www.Noordhollandseboerenkaas.nlDe melk is klaar om te snijden als als het goed is gestremd. Het is dan een dikke massa geworden. Om de wrongel te snijden is controle erg belangrijk in dit proces. De kaasbereider doet dat dan ook met een nauwkeurig, kritische oog.

Belangrijk is het omdat de hele massa nog erg kwetsbaar is.

Boerenkaas bereiding snijden en wassen

Het snijden

Het snijden gebeurt met hele grote messen in de kaasmakerij. Voor het thuisgebruik is een kleine kaassnijder voldoende. Het snijden is een proces dat zorgt voor dat er een scheiding wordt aangebracht tussen de vaste delen in de melk (de wrongel) en het vloeibaar gedeelte (de wei). Bij de scheiding wordt de wei afgetapt in een aparte bak. Op de boerderij zijn de varkens hier dol op!

Het wassen

Boerenkaas bereiding wrongel wassen - bestel je kaas online bij www.Noordhollandseboerenkaas.nl

De wrongel, moet nu worden gewassen met heet water. Als dit is gebeurd danĀ  kunnen de wrongel deeltjes langzaam verder rijpen. Later wordt de wrongel en de wei door elkaar geroerd en opgewarmd.
Door het roer proces wordt de wrongel “uitgewassen”.

 

Het betekent eigenlijk dat door het roeren de vaste bestanddelen nog meer samenklonteren, hierdoor worden de wei in de wrongel deeltjes uitgedreven. Als het roeren klaar is dan wordt het tijd om de overgebleven wei af te tappen. Dan wordt er weer heet water aan toegevoegd en volop geroerd, tot de wrongel ‘rijp’ is.

Stap 3 Boerenkaas bereiding bezinken en pekelen

Stap 4 Boerenkaas bereiding het rijpen

Stap 2 Boerenkaas bereiding snijden en wassen