Boerenkaas bereiding snijden en wassen

Boerenkaas bereiding snijden van de wrongel proces - bestel je kaas online bij www.Noordhollandseboerenkaas.nl

Snijden van de wrongel

Boerenkaas bereiding snijden van de wrongel proces - bestel je kaas online bij www.Noordhollandseboerenkaas.nlBoerenkaas bereiding snijden en wassen:

De melk is klaar om te snijden als als het goed is gestremd.
Je ziet vervolgens dat het een dikke massa is geworden.
Om de wrongel te snijden is controle erg belangrijk in dit proces.
Vandaar dat de kaasbereider dat nauwkeurig doet.
Belangrijk is het omdat de hele massa nog erg kwetsbaar is.

Boerenkaas bereiding snijden en wassen

Het snijden

Zo gaat het snijden van de Boerenkaas met hele grote messen in de kaasmakerij.
Voor het thuisgebruik is dus een kleine kaassnijder voldoende.
Het snijden is een proces dat er namelijk voor zorgt dat er een scheiding wordt aangebracht tussen de vaste delen in de melk (de wrongel) en het vloeibaar gedeelte (de wei). Bij de scheiding wordt de wei afgetapt in een aparte bak. Op de boerderij zijn de varkens hier dol op!

Het wassen

Boerenkaas bereiding wrongel wassen - bestel je kaas online bij www.Noordhollandseboerenkaas.nl

De wrongel, moet nu worden gewassen met heet water.
Als dit gebeurd is kun je tenslotte de wrongel deeltjes langzaam verder laten rijpen.
Later wordt de wrongel en de wei door elkaar geroerd en opgewarmd.
Door het roer proces wordt de wrongel “uitgewassen”.

Wassen met heet water

Samengevat betekent het eigenlijk dat je door te roeren de vaste bestanddelen nog meer samenklonteren, hierdoor worden de wei in de wrongel deeltjes uitgedreven.
Als het roeren klaar is dan wordt het tijd om de overgebleven wei af te tappen.
Dan wordt er weer heet water aan toegevoegd en volop geroerd, tot de wrongel ‘rijp’ is.