Edammer kaas uit Edam – Wikipedia

Edammer kaas uit Edam - Wikipedia - www.NoordHollandseBoerenkaas.nl

Edammer kaas Nederlands erfgoed product

Iedereen kent Edammer kaas wel, maar hoeveel weten we eigenlijk over deze Nederlandse kaassoort? Het lijkt wel een bowlingbal en wordt dan ook wel kaasbol genoemd door de Edammers. Wist je dat Edammer is afgeleid van de plaatsnaam Edam waar deze kaas vandaan komt. Deze eeuwen oude bol van kaas stamt al uit de Gouden Eeuw.

Ronde Kaasbol uit Edam – Wikipedia en de feiten over deze kaasbol

Edammer kaas is een kaas die wordt gemaakt in Edam, Noord-Holland. De kaas kent vele namen zoals Edamer, Edammer en Amsterdammer. De naam Edammer is afgeleid van de plaatsnaam Edam waar deze kaas vandaan komt. Wikipedia geeft de volgende feiten over de kaas uit Edam: “De edamer of edammerkaas is een Nederlandse kaassoort met een rond formaat en een doorsnede van ongeveer 15 cm. De schil van de Edammerkaas is van nature roodbruin van kleur, maar er bestaan ook witte Edammers. Het beslag voor Edammer wordt gemaakt van koemelk en heeft een minimumvetgehalte van 48%. De Edamer moet minimaal 17 weken rijpen voordat hij in de winkel mag liggen.”

Geschiedenis Edammer kaas

Edammerkaas is een kaas die al sinds de middeleeuwen wordt gemaakt in Edam, Noord-Holland.

De geschiedenis van Edam gaat terug tot in de middeleeuwen. Edam was een belangrijke havenstad en handelsplaats. In de Gouden Eeuw werd Edam bekend om zijn kaas en boter. Edammerkaas was toen al een geliefde kaassoort in heel Europa. De kaas is sindsdien niet meer weg te denken uit het Nederlandse kaas maak proces.

Wie produceert de edammerkaas?

Edammerkaas wordt gemaakt door vele kleine kaasmakerijen in Edam. Deze kaasmakerijen produceren Edammer volgens de traditie van de Edammerkaas. Dit betekent dat er geen toevoegingen aan het beslag mogen worden toegevoegd en dat de Edammers minimaal zestien weken moeten rijpen voordat ze in de winkel liggen.

De edammerkaas die wij tegenwoordig kennen, is niet veel veranderd sinds de Gouden Eeuw. Edammer is nog steeds een ronde kaas met een doorsnede van ongeveer 15 cm. De Edammerkaas kan roodbruin of wit van kleur zijn. Het beslag voor Edammer wordt gemaakt van koemelk en heeft een minimumvetgehalte van 48%.

Wat is er zo bijzonder aan Edammer?

Het bijzondere aan Edammer is dat de kaas niet alleen lekker, maar ook gezond is. Edammer bevat veel proteïnen, mineralen en vitamines. Edammer is daarom een populaire kaas bij sporters en mensen die willen afvallen.

Waar kun je Edammer kopen?

Edammerkaas is online te koop bij Noordhollandseboerenkaas.nl of in onze streekwinkel.
Noordhollandseboerenkaas.nl is de webshop die Edammerkaas verkoopt van een boerderijen uit Weere. De familie Koopman uit West-Friesland produceert dagelijks deze heerlijke zachte romige kaas. Op onze website kun je Edammers bestellen van de boerderij. Wij leveren de Edammers rechtstreeks vanuit de kaaswinkel naar jou toe!

Bestel je Edamer favoriet direct online of kom langs in onze streekwinkel in Oudkarspel. In onze streekwinkel kun je ook andere Noord-Hollandse lekkernijen kopen zoals Edammerkaas en boerenkaasjes en andere kaas gerelateerde producten.

Wat zegt Wikipedia over Edammerkaas

Misschien vind je deze edammer kazen accessoires ook de moeite waard!

Bestel bij onze partner in kaas