Geschiedenis Goudse kaas

Bron VVV kaasmarkt de waag in Gouda

Hoe is de Geschiedenis Goudse kaas verlopen?

De Geschiedenis Goudse kaas heette tot de 16e eeuw (zoete melk) “Stolkse” of “Stolwijkse” kaas. De Stolwijkse kaasmarkt verhuisde in 1412 naar Schoonhoven. Pas in 1500 waren er tekenen dat de kaashandel feitelijk geconcentreerd was in Nederlandse kaas.
Goudse kaas was van oorsprong een harde kaas in Nederland. Het is een van de bekendste en meest geconsumeerde kazen.

Waar wordt kaas van gemaakt?

Bron VVV Gouda - VVV kaasmarkt de waag
Bron: VVV Gouda – VVV kaasmarkt de Waag

Goudse kaas heeft de vorm van een ronde wiel, weegt tussen de 1 en 16 kg en heeft een vetgehalte van minimaal 48% (meestal circa 51%). Het vetgehalte is gebaseerd op het vetgehalte van de totale droge stof (exclusief water / vocht).

De geschiedenis gaat ver terug in Gouda. Vroeger was Gouda de handelsstad voor de Goudse kaas. De kaas is daarom vernoemt naar de stad. Maar ook nu nog wordt zomers de traditie nog wekelijks herhaald. De Goudse kaasmarkt wordt nu nog gehouden als toeristische attractie. Elke donderdag van begin april t/m eind augustus hoor je het handje klap van de kaashandelaren en boeren. Zo maken de kaasmeisjes en kaasjongens van historisch en nostalgisch tafereel een spectaculair evenement.

Streekproducten uit Gouda

Naast de wereldberoemde kazen kun je niet alleen genieten de kaas maar ook van kraampjes vol met lokale specialiteiten.  Daarnaast is er onder andere ook de kaashandel en het kaasmaken op de ambachtsmarkt. In de middag heeft Gouda veel te doen. Je kunt bijvoorbeeld een rondvaart maken of een wandeling maken met Goudse Gidsen Gilde.

Wereldwijd is Gouda kaas bekend!

Goudse kaas wordt daarom ook in het buitenland geproduceerd omdat de naam en vorm niet beschermd zijn. Volgens het besluit van de Europese Commissie is de naam “Gouda Holland” sinds oktober 2010 een beschermde geografische aanduiding geworden. Kaas met dit keurmerk in een kaasmerk mag alleen uit Nederland komen en moet gemaakt zijn van Nederlandse melk.

Meer over de Geschiedenis Goudse kaas

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudse_kaas

Bestel een stuk Gouda kaas gemaakt van Hollandse weidemelk

Proef de unieke smaak zelf in je zelf. Maak de keuze uit ons assortiment Gouda kaas; jong belegen, belegen, extra belegen, oud of extra oude kaas. Bepaal je eigen gewicht en bestel je stuk kaas direct online. Na het ontvangen van je bestelling wordt je stuk kaas in de boerenkaaswinkel op maat afgesneden. Vervolgens versturen we de kaas gevacuümeerd naar je toe. Maak hieronder jou keuze en ervaar de geweldige smaak.

[content-egg-block template=offers_list_groups]