Kaasmarkt Alkmaar: oudste markt van NL!

Kaasmarkt Alkmaar de oudste markt van Nederland - Boerenkaas kopen - Boerenkaas soorten - www.NoordHollandseBoerenkaas.nl

Ervaar de handel in ambachtelijk kaas wielen

Kaasmarkt Alkmaar is een van de oudste markten in Nederland. Elke vrijdag van april tot en met september wordt hier het lekkerste kaas gekocht en verkocht. De Kaasmarkt trekt ieder jaar vele bezoekers, die komen genieten van het gezellige karakter én van de verse kaas!

De Alkmaarse Kaasmarkt

Deze traditionele markt is meer dan 400 jaar oud en nog steeds in volle gang. De Alkmaarse Kaasmarkt heeft vele andere markten in Nederland geïnspireerd, waardoor het een echt hoofdbestanddeel van de Nederlandse cultuur is geworden. Elke vrijdag komen handelaren met hun producten naar het Waagplein en rangschikken ze voor het weeghuisje.

Proef een lekker stuk kaas nu zelf en bestel je kaas online

Keur nu zelf thuis deze proeverij van boerenkaas op brood, als snack of bij de borrel.

Wat zie je op de Kaasmarkt?

De kaasmarkt in Alkmaar is een populaire toeristische bestemming, met duizenden bezoekers die uit de hele wereld komen om het spektakel mee te maken. Kaasdragers vullen het plein en wegen en sjouwen met hun producten.

De geschiedenis van de kaasmarkt gaat terug tot 1365, toen Alkmaar zijn eerste weegschaal voor rechten had. Tegen 1612 waren er vier weegschalen in bedrijf.

Het is onduidelijk wanneer de eerste echte kaasmarkt precies plaatsvond, maar oude documenten suggereren dat dat in 1622 was. Er is ook bewijs dat het kaasdragersgilde werd opgericht in 1593, wat ons doet geloven dat er toen al een kaasmarkt moet zijn geweest.

  • De Kaasmarkt werkt als volgt
  • Kaasdragers vervoeren kazen op en van bessen. Elke berries kan tot 160 pond kaas bevatten!
  • In de Waag wegen de arbeiders de kazen.
  • Handelaren en boeren onderhandelen over prijzen voor de kaas.
  • Kaas ingooiers verplaatsen de gekochte kazen op wagens, zodat ze verder vervoerd kunnen worden.
  • Tot slot geven kaasmeisjes en -jongens voorlichting aan bezoekers over alles wat er te weten valt over deze bruisende markt!

Voor meer informatie: Het verloop van een Kaasmarkt

Volop kaas en activiteiten in Alkmaar

De Kaasmarkt draait echter niet alleen om de verkoop van kaas, want er valt hier nog veel meer te ontdekken. Je kunt genieten van live muziek, deelnemen aan workshops of zelfs kaasproeverijen! Er zijn ook verschillende winkels in de buurt waar je de beroemde kaas van Alkmaar kunt kopen (Goudse, Edammer en Leidse)

In klederdracht beleef je de handel van de markt

Dus waarom maak je geen reis door het verleden en bezoek Alkmaarse unieke Kaasmarkt? Het is een ervaring die je niet snel zult vergeten! Geniet van de bezienswaardigheden, geluiden en geuren en van de heerlijke Alkmaarse kazen. Of je nu een kaaskenner bent of gewoon op zoek naar een leuk dagje uit, de Alkmaarse Kaasmarkt is de perfecte keuze. Dus mis het niet, kom erbij en doe mee aan al het kaasplezier!

De Alkmaarse Kaasmarkt is echt een van Nederlands best bewaarde geheimen – dus ga er zeker heen als je ooit de kans krijgt! Je zult er blij mee zijn!

Wat maakt de kaas markt in Alkmaar zo uniek?

De handelaren gaan allemaal gekleed in traditionele kostuums en gebruiken ouderwetse weegsystemen. Het is een echt authentieke Nederlandse ervaring die ervoor zorgt dat je terug wilt komen voor meer! De Alkmaarse Kaasmarkt heeft voor elk wat wils en is de perfecte plek om even bij te komen van je drukke dagelijkse leven. Of je nu op zoek bent naar kaas kopen of gewoon willen observeren, de Alkmaarse kaasmarkt heeft zeker iets voor jou. Mis dus niet de kans om de rijke geschiedenis van Alkmaar te ervaren!

Unieke edammer kaas uit Noord-Holland

Alkmaar staat ook bekend om z’n Edammer kazen bestel je direct in de kaaswinkel

Waar wordt de kaasmarkt georganiseerd in Alkmaar?

De Alkmaarse Kaasmarkt ligt in het centrum van Alkmaar, aan een zijtak van de gracht. De Alkmaarse Kaasmarkt vindt van april tot september elke vrijdag plaats op het Waagplein in Alkmaar. De markt begint rond 10 uur en eindigt rond 13 uur, hoewel de exacte openingstijden enigszins kunnen variëren afhankelijk van het seizoen.

Wat voor functie heeft de waag?

De Waag is een oud weeghuisje dat dateert uit 1590. Het werd gebruikt voor het wegen van de kaas en andere goederen die op de Alkmaarse Kaasmarkt werden verhandeld. Tegenwoordig herinnert het aan de lange geschiedenis van Alkmaar en vormt het een interessant decor voor de markt.

Waar staat het Alkmaarse kaaspakhuis?

Het Alkmaarse kaaspakhuis is een blok van vier pakhuizen aan elkaar gelegen aan een zijtak van het kanaal. Vroeger kon men aan de achterzijde via het water de kazen verplaatsen naar het waagplein wat in het verlengde ligt van het kanaal. Deze voormalige kaasopslag is nu te bezoeken als museum, zodat bezoekers meer te weten kunnen komen over de rijke geschiedenis van Alkmaar en de fascinerende kaasproductie.

FAQ: veel gestelde vragen

Wanneer is de kaasmarkt in Alkmaar?

De kaasmarkt in Alkmaar is van april tot en met september elke vrijdagochtend van 10 tot 13 uur, en in juli en augustus weer op dinsdagavond van 19 tot 21 uur.

Wie opent de kaasmarkt?

De Alkmaarse Kaasmarkt wordt traditioneel geopend door de burgemeester, of een aangewezen vertegenwoordiger. De opening vindt meestal plaats om 11 uur ‘s ochtends en markeert het begin van de marktdag in Alkmaar.

Waar kan ik Alkmaarse kaas kopen?

De Alkmaarse kaas is rechtstreeks te koop bij de handelaren tijdens de Alkmaarse Kaasmarkt, evenals bij de meeste supermarkten in Alkmaar en in heel Nederland. Je kunt Alkmaarse kaas ook online kopen bij de NoordHollandsBoerenkaas.nl.

Welke andere activiteiten zijn er behalve het kopen van kaas?

De Alkmaarse Kaasmarkt biedt veel meer dan alleen kaas! Er zijn live muziekoptredens, workshops en zelfs kaasproeverijen beschikbaar

Wat te doen in Alkmaar Centrum?

Het centrum van Alkmaar is een geweldige plek om te verkennen, met veel winkels, cafés en restaurants om rond te snuffelen. Je kunt ook het historische stadhuis van Alkmaar (Stadhuis), kaasmuseum of de Alkmaarderhout, een groot openbaar park. Er is ook genoeg te doen in de haven van Alkmaar; van rondvaarten en vistochten tot jetskiën en kajakken. Als je je avontuurlijk voelt, heeft Alkmaar ook geweldige fietsroutes! Dus waarom kom je niet naar Alkmaar en alles verkennen wat de stad te bieden heeft? Je zult niet teleurgesteld worden

Kaas van de kaasboerderij

Genieten van een kruidig boerenkaasje, uitzoeken maar en thuis bezorgt.

Een van de beste kaasmarkten van Nederland!

De Alkmaarse Kaasmarkt is beslist een van de beste markten van Nederland, dus ga er zeker eens kijken als je ooit de kans krijgt! Met zijn heerlijke kazen en charmante sfeer is de Alkmaarse Kaasmarkt echt enig in zijn soort en een ervaring die je niet snel zult vergeten!

Waar parkeren voor kaasmarkt Alkmaar?

De Alkmaarse Kaasmarkt ligt in het centrum van Alkmaar, dus er zijn voldoende parkeermogelijkheden. Parkeren op straat kan rond het Waagplein en in de omliggende zijstraten, maar tijdens de markturen is het hier vaak erg druk. Er zijn ook verschillende openbare parkeergarages in de buurt, die het volgende bieden tarieven: 0-1 uur €2,50; 1-2 uur €4,00; 2-3 uur €7,00; 3+ uur €10,00 max per dag. Dus waarom niet profiteren van het handige parkeren en genieten van een dagje Kaasmarkt in Alkmaar! Het is de moeite waard!

Conclusie:

De Alkmaarse Kaasmarkt is een van de populairste markten in Nederland en biedt een geweldige kans om de unieke Nederlandse cultuur te ontdekken. Met zijn historische weeghuis, tal van activiteiten buiten het kopen van kaas, en handige parkeermogelijkheden is het geen wonder waarom de Alkmaarse Kaasmarkt al eeuwenlang bezoekers boeit!