Klassiek Zwitsers kaasfondue recept
Geen fonduefeestje is compleet zonder een klassieke Zwitserse kaasfondue! Dit aloude recept combineert rijke Gruyère- en Emmentalkaas met witte wijn, knoflook en nootmuskaat voor een onovertroffen smaak. Serveer het met gesneden appels of ander vers fruit voor de perfecte combinatie. Het volgende recept is geschikt voor 2 personen, dus verzamel je vrienden voor een avondje kaas.
Klassieke Zwitserse Kaasfondue Recept
Ingrediënten
- 200 gram Gruyere kaas, geraspt
- 200 gram Emmentaler kaas, geraspt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 glaasje witte wijn
- 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- 1. Voeg in een grote pan op middelhoog vuur de witte wijn en knoflook toe. Laat sudderen tot de knoflook geurig is, ongeveer 5 minuten. De wijn mag niet gaan koken.2. Voeg de kazen toe en roer tot ze gesmolten en romig zijn. Zorg ervoor dat je voortdurend roert, zodat de kaas niet aan de bodem van de pan blijft plakken. Als het te dik wordt voeg een beetje meer wijn toe.3. Zodra de kaas gesmolten en romig is, het vuur laag zetten en de nootmuskaat, zout en peper erdoor roeren.4. Breng de fondue over in een keramische pot of fonduepan boven een kaars of elektrische brander.5. Serveer met gesneden appels of ander vers fruit om te dippen!
Bestel een kaasfondue kaaspakket en we bezorgen het bij je thuis!
Maak een keuze voor je kaasfondue voor bovenstaande recept of een variatie ervan. Wees vooral creatief en experimenteer met verschillende kaaspakketten. Voor de Klassieke Zwitserse kaasfondue hebben we in de kaaswinkel een kant en klaar kaaspakket.
-
Kaasfondue Geit
€12,85 -
Kaasfondue Koe
€12,85 -
Beemster Kaasfondue Pakket
€34,90 -
Goudse kaasfondue Pakket
€29,95 -
Goudse Kaasfondue XL pakket
€53,95 -
Zwitserse kaasfondue pakket
€42,95
Welke kaasfondue dips smaken het lekkerste bij Klassiek Zwitsers kaasfondue?
Om de smaken van de klassieke Zwitserse kaasfondue aan te vullen, kunt u deze serveren met verschillende soorten vers fruit en groenten om in te dippen. Appels, peren, paprika’s, broccoliroosjes en champignons zijn allemaal geweldige opties. Als je creatief wilt zijn, probeer dan pretzels, frietjes of blokjes zuurdesembrood te dippen! Voor nog meer verwennerij kun je er wat fijngehakte bacon of verkruimelde chorizo aan toevoegen. Wat je ook kiest om in je fonduepan te dippen – het zal zeker heerlijk zijn! Veel plezier!
Kaasfondue zonder alcohol
Ik wil graag een kaasfondue zonder wijn, met welk product kan ik de wijn vervangen?
Als je een kaasfondue zonder alcohol zoekt, kunt je de wijn vervangen door kippen- of groentebouillon. Dit zal nog steeds smaak toevoegen aan jouw fondue en de kaas smeuïg houden. Je kunt ook alcoholvrij bier gebruiken ter vervanging van de wijn. Het resultaat is een even heerlijke, maar minder krachtige versie van dit klassieke recept! Gebruik vooral ingrediënten waar jij of je kinderen je prettig bij voelen.
Ik wil graag een veganistische kaasfondue maken – hoe doe ik dat?
Veganistische kaasfondue is heel goed mogelijk en erg lekker! Om veganistische kaasfondue te maken vervang je gewone zuivelkazen door plantaardige alternatieven. Kies voor de bereiding voedingsgistvlokken in combinatie met veganistische roomkaas of veganistische gewone yoghurt. Je kunt ook gebruik in plaats van witte wijn zuivelvrije melk zoals amandel- of havermelk. Andere veganistische ingrediënten zoals gehakte knoflook, gehakte ui en kruiden kunnen worden toegevoegd om de fondue meer smaak te geven. Kies voor het dippen vers fruit en groenten en blokjes brood of pretzels. Eet smakelijk!
Ik wil mijn kaasfondue wat pittiger maken – wat raadt je aan?
Extra kruiden toevoegen is een geweldige manier om je kaasfondue een extra kick te geven. Probeer eens wat cayennepeper voor de warmte, gerookte paprika voor de rokerigheid, of zelfs kurkuma voor de rijke gele kleur. Je kunt er ook vers geraspte nootmuskaat overheen strooien voor een unieke smaak. Experimenteer ook gerust met andere kruiden, zoals Italiaanse kruiden of chilivlokken, en wees creatief! Geniet van uw gastronomische kaasfondue!