Nederlandse kaasmarkten: de beste #5!

Nederlandse kaasmarkten beste #5 locaties - Boerenkaas kopen - Boerenkaas soorten - www.NoordHollandseBoerenkaas.nl

Waar kun je een kaasmarkt bezoeken in Nederland?

Als je van kaas houdt, dan moet je zeker een keer naar één van de Nederlandse kaasmarkten gaan! Deze markten vinden elke week plaats in verschillende steden en er is altijd wel eentje bij jou in de buurt. In dit artikel geven we je een complete gids voor alle Nederlandse kaasmarkten. Lees snel verder om te weten wanneer en waar deze markten plaatsvinden!

Gouda kaasmarkt of Cheese market Gouda

Nederlanders hebben van oudsher een voorliefde voor kaas, en dit wordt weerspiegeld in hun levendige kaasmarkten. Elke week zijn de Nederlandse steden gevuld met inwoners en toeristen die de selectie van lokaal geproduceerde kazen bekijken. Van Gouda tot Limburger, de Nederlandse kaasmarkten bieden een verscheidenheid aan unieke smaken en texturen die je nergens anders vindt.

Nederlandse kaasmarkt beroemd in het buitenland!

Er zijn veel verschillende soorten Nederlandse kaasmarkten in het hele land. Sommige vinden plaats op grote stadspleinen, terwijl andere te vinden zijn op verschillende boerderijen op het platteland. Welke soort Nederlandse kaasmarkt je ook besluit te bezoeken, je vindt er zeker iets bijzonders!

De Kaasmarkten trekken vooral veel toeristen

Ongeacht waar of wanneer je een Nederlandse kaasmarkt bezoekt, kun je een ongelooflijke selectie kazen verwachten. Nederlandse kaasmarkten bieden honderden soorten, waaronder enkele van de beroemdste Nederlandse kazen zoals Gouda, Maasdam en Edam. Naast deze bekende basisproducten bieden de Nederlandse kaasmarkten ook lokale specialiteiten uit het hele land.

Echte boerenkaas aan het stuk bestel in onze Boerkaas winkel

Geschiedenis Kaasmarkt

Hoewel de kaashandel misschien niet meer is wat hij geweest is, kun je in Nederland nog steeds vijf werkende kaasmarkten bezoeken in de zomermaanden: Alkmaar, Edam, Hoorn, Gouda en Woerden. Als je op zoek bent naar een authentieke ervaring doen leveranciers en boeren uit de regio regelmatig zaken op deze locaties. De handelaren op deze marktplaatsen gaan meestal gekleed in traditionele kleding, en bezoekers kunnen met verschillende soorten kaas proeven, kopen en wegen.

Goudse kaasmarkt in traditionele klederdracht

De handelaren op deze marktplaatsen gaan meestal gekleed in traditionele kleding, en bezoekers kunnen met verschillende soorten kaas proeven, kopen en wegen. Lees verder om meer te weten te komen over hoe de Nederlandse kaasmarkten zijn.

Als je op zoek bent naar een unieke manier om de Nederlandse cultuur en keuken te ervaren, dan is een bezoek aan een Nederlandse kaasmarkt een must!

Hier zijn enkele tips om het meeste uit je bezoek te halen:

  • Neem contant geld mee: Veel Nederlandse kaasmarkten accepteren alleen contante betalingen, dus zorg dat je genoeg bij de hand hebt voordat je aankomt.
  • Proef alles: Nederlandse kaasmarkten zijn geweldige plekken om verschillende soorten Nederlandse kaas te proeven. Wees niet verlegen om verkopers om monsters te vragen en zoveel mogelijk verschillende soorten te proeven!
  • Probeer iets nieuws: Nederlandse kaasmarkten zijn een geweldige plek om iets nieuws te proberen. Wees niet bang om je buiten je comfortzone te stappen en een kaas te proberen die je nog nooit eerder hebt gehad.
  • Koop souvenirs: Nederlandse kaasmarkten zijn ook geweldige plekken om unieke souvenirs te vinden. Veel verkopers bieden Nederlandse kazen aan die in speciale vaten zijn gerijpt of zijn doordrenkt met kruiden en specerijen. Koop zeker wat souvenirs voor je vertrekt!

Nu weet wat je zou kunnen verwachten, is het tijd om je Nederlandse kaasmarktervaring te gaan plannen! Met zoveel verschillende locaties in het land is er zeker een bij jou in de buurt.

Deze Edammer kazen kom je op de kaasmarkt tegen

Welke Kaasmarkten zijn er in Nederland?

Hier is een top #5 van de laatste Nederlandse kaasmarkten per stad.

#1. Edam:

De Nederlandse Kaasmarkt in Edam vindt elke donderdag plaats van 8 tot 16 uur op de Boerenmarkt. Edam is gelegen in Nederland en is beroemd om zijn Noord-Hollandse Edammer kaas. Zo is Edam een van de populairste kazen in Nederland en ontleent zijn naam aan deze stad. Slechts 20 kilometer ten noorden van Amsterdam ligt Edam en is gemakkelijk te bereiken per bus, auto of fiets.

De stad speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in de Nederlandse zuivelindustrie en dankt zijn naam aan een van ‘s werelds populairste kazen. In 1573 gaf prins Willem van Oranje de stad het eeuwige recht om elke woensdagochtend in juli en augustus een kaasmarkt te houden als dank voor hun hulp tijdens het beleg van Alkmaar.

De Edammer kazen worden in deze periode zowel met wagens als met boten naar de stad gebracht. Hoewel er tot 1922 een oudere kaasmarkt in de stad werd gehouden, dateert de huidige markt uit 1989 – maar je vindt er nog steeds traditionele klederdracht, afdingen en veel Edammer kaas!

Locatie: Jan Nieuwenhuizenplein, Edam, Nederland

#2. Gouda:

De Goudse Kaasmarkt verhandelt al drie eeuwen lang elke donderdagochtend de beroemde kaas voor De Waag. Gouda is dan ook waarschijnlijk de eerste plaats waar je aan denkt als je aan beroemde Nederlandse kaas denkt. Net als zijn belangrijkste concurrent geeft Gouda ook zijn naam aan een zeer populaire kaassoort die nu over de hele wereld te vinden is.

Lokale boeren brengen hun kazen op paardenkarren naar de markt, waar ze worden gewogen en verkocht. De platte ronde kazen in de vorm van een wiel wegen elk minstens 15 kg. Tijdens de kaasmarkt is er ook een wekelijkse markt met ambachtslieden die demonstreren hoe men vroeger klompen, karnemelk en kaarsen maakte.

Hoewel veel internationale kazen Gouda heten, zijn er enkele soorten (zoals boerenkaas , Noord-Hollandse Gouda en Gouda Holland) die alleen in Nederland gemaakt kunnen worden omdat ze een beschermde wettelijke status hebben. Gouda ligt tussen de vier grootste nederzettingen van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het schilderachtige gotische stadhuis is omgeven door een historisch marktplein waar de wereldberoemde kaasmarkt van de stad plaatsvindt.

Locatie: Markt, Gouda, the Netherlands

#3. Hoorn:

Als je een reis naar Amsterdam plant, overweeg dan een snelle treinreis van 40 minuten naar Hoorn. 20 kilometer ten noorden van Edam is Hoorn de thuisbasis van de kaasmarkt Roode Steenplein, die sinds 2007 wordt gehouden. De Hoornse kaasmarkt werd in 2007 in ere hersteld ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van Hoorn. Het evenement vindt elke donderdag plaats van half juni tot begin september en omvat Nederlandse, Duitse en Engelse kaasuitleg en West-Friese dansgroepen.

Op de markt kun je luisteren naar een live commentator die interessante feiten en verhalen vertelt over de historische kaashandel. Om het tafereel compleet te maken, wordt de kaas via door paarden getrokken wagens vervoerd tussen Roode Steen (en andere locaties?) terwijl Kaasdragers zorgen voor de aan- en afvoer van de kaas bij de halte Roode Steen. Tot slot zijn er gekostumeerde deelnemersfiguren als kaasmakers, kaasmeisjes, marktmeester, kaasdragers, kaashandelaren en boeren.

Locatie: Roode Steen, Hoorn, Nederland

#4. Alkmaar:

Op de Alkmaarse kaasmarkt, een van Nederlands meest geliefde toeristische attracties, worden allerlei tradities in ere gehouden. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van april tot september operationeel. Er zijn rondleiders die verschillende talen spreken: Nederlands, Duits, Engels, Frans en Spaans. er zijn vier vemen (ploegen te herkennen aan de kleur van het lint om de strooien hoed) van kaasdragers die werken om de platte Zuid-Hollandse (Goudse) kazen aan te voeren en af te voeren.

De kazen worden gekocht en gewogen in de Waag. Twee kaasdragers brengen ongeveer 8 kazen per draagbaar, die samen 160 kilo wegen. De prijs van de kaas wordt bepaald door afdingen. Vroeger werd vooral Noord-Hollandse (Edammer) kaas verhandeld. Handelaren gebruiken bijvoorbeeld nog steeds een systeem van klappen om met elkaar te communiceren, en dragen kaas op houten brancards zonder wielen.

Alkmaar ligt net als Edam en Hoorn in Noord-Holland, en is te bereiken door een intercitytrein te nemen die tussen Amsterdam en Den Helder rijdt.

Locatie: Waagplein 2, Alkmaar, Nederland

#5. Woerden:

Sinds 1885 wordt elke zaterdagochtend een kaasmarkt in Woerden gehouden. Er ontstaat een haastige handel en een traditioneel handjeklap, tussen de kaasboeren uit de regio en de marktmeester. Prijzen worden op de authentieke kaasbel geschreven. Dit is een echte kaasmarkt voor kaasboeren uit de regio en tevens een toeristische trekpleister.

De eerste graskaas wordt elk jaar op de eerste zaterdag van juni gepresenteerd en geveild. De opbrengst van de veiling gaat naar een goed doel. Deze kaas is zo groot als een tractorwiel en weegt 125 kilogram.

Op de laatste zaterdag van de schoolvakantie van Midden-Nederland wordt een historische kaasmarkt gehouden in Woerden. Veel mensen nemen de kans waar om in klederdracht te verschijnen.

Met de trein ben je vanuit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag binnen enkele minuten in Woerden. Je weet dat je op de juiste plek bent als je tractoren verse kaas ziet rijden om te verkopen op de markt op het Kerkplein. Kijk ook uit naar de jaarlijkse graskaasmarkt die begin juni wordt gehouden – die wordt gemaakt met melk van de eerste koeien in het voorjaar en is heerlijk!

Locatie: Kerkplein, Woerden, Nederland

Bron: https://theculturetrip.com/europe/the-netherlands/articles/a-guide-to-visiting-dutch-cheese-markets/

Traditionele kleine kaasjes worden handgemaakt en verhandeld op de kaasmarkt voor toeristen.

Conclusie: Bezoek een Nederlandse kaasmarkt!

Ervaar de Nederlandse cultuur door een van de vele Nederlandse kaasmarkten te bezoeken! Van de traditionele Nederlandse gekostumeerde handelaren tot de unieke kazen, op elke Nederlandse kaasmarkt vind je iets bijzonders dat je niet snel zult vergeten! Dus trek je klompen aan en ga op avontuur langs de Nederlandse kaasmarkten!

Of je nu fan bent van Hollandse Kaas of gewoon op zoek bent naar een unieke ervaring, Hollandse Kaasmarkten hebben voor ieder wat wils! Bezoek er vandaag nog een en proef enkele van Nederlands beste smaken. Met hun levendige sfeer en producten van hoge kwaliteit zijn Nederlandse kaasmarkten de perfecte plek om de Nederlandse cultuur te proeven! Eet smakelijk!