Oude kaas

Resultaat 1–12 van de 27 resultaten wordt getoond

Oude kaas | Gerijpt tot in de perfectie

Als je een oude kaas zoekt die wat ‘bite’ heeft, dan is de extra gerijpte de juiste keuze. Oude kazen zijn meestal complex van smaak en textuur, met een intense smaak die voortkomt uit het rijpingsproces. De kaas kan variëren van zacht tot hard, afhankelijk van hoe lang hij heeft moeten rijpen. Terwijl de kaas rijpt, breken bacteriën de eiwitten af tot essentiële aminozuren en vetzuren die de kaas zijn kenmerkende robuuste smaak geven.

Wat is extra gerijpte kaas, en waarom smaakt die zo goed?

Oude of overjarige kazen zijn een kaassoort die weken of maanden heeft gerijpt, waardoor een intense en unieke smaak ontstaat. Gerijpte kazen worden gezocht om hun nootachtige, soms zeepachtige smaak en hemelse aroma. Hoe langer je rijpt, hoe complexer de smaak wordt, met tonen van fruit en karamel die opvallen naast de pittige scherpte. Niet alleen dit, maar gerijpte kazen worden na verloop van tijd ook veel steviger, waardoor ze zowel gekookt als rauw gegeten kunnen worden. Op het moment dat hij klaar is om gegeten te worden, betaalt al die rijping zich uit in de vorm van een aardse smaak waar qua complexiteit en heerlijkheid moeilijk tegenop te boksen valt!

De verschillende soorten oude kazen

Kaas is een van de oudste voedingsmiddelen die de mens kent. Elke cultuur heeft zijn eigen unieke recepten om deze heerlijke traktatie te bewaren. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten kaas verkrijgbaar. Hoewel gerijpte edammer waarschijnlijk de meest smaakvolle en complexe is. Dit soort kaas laat men maanden of zelfs jaren gisten of harden. Waardoor hij pittige, robuuste smaken ontwikkelt. Voorbeelden zijn scherpe cheddar, romige gouda, kruimelige blauw en scherpe parmezaan. Het rijpingsproces maakt de textuur van deze kazen ook dikker. Hierdoor zijn ze perfect zijn om te snijden en te smelten in recepten. Of je nu graag van een oude brokkelkaas snoept of hem in allerlei gerechten gebruikt, er is zeker een optie die bij je smaakpapillen past!