Spreekbeurt kaas

Spreekbeurt kaas - hier vindt je alle informatie over kaas - spreekbeurt over kaas - www.NoordHollandseBoerenkaas.nl

Een spreekbeurt over kaas

Wil je een leuk onderwerp voor school met een spreekbeurt over kaas dan hebben genoeg leuke informatie om je op weg te helpen.
Beemsterkaas heeft speciaal voor groep 3 t/m 7 heel veel informatie verzameld om er voor jou een mooie spreekbeurt van te maken.
Misschien heb je Beemster kaas wel eens geproefd, een kaas gemaakt door Noord-Hollandse kaasboeren met een kenmerkende lichte zilte smaak.

Spreekbeurt kaas

Zit je in groep 3 t/m 5 en wil je een spreekbeurt over kaas gaan houden? Download dan hier het document voor groep 3 t/m 5.
Lees alles over hoe Beemster kaas wordt maakt. De teksten zijn makkelijk te lezen en zeer geschikt voor de middelbare school leerlingen.
Maak je een spreekbeurt over de boerderij of alleen over koeien dan is deze informatie ook goed bruikbaar.

Spreekbeurt kaas groep 7

Zit je in de 6e t/m 8e klas? Download dan hier het document voor groep 6 t/m 8 en lees alles over de bijzondere smaak die voor Beemster kaas is ontwikkeld. Heb je nog mooie foto’s nodig? Je kunt hem hier downloaden! We hebben ook zeer goede video’s over hoe onze kaas wordt gemaakt en vele andere interessante onderwerpen. Toon het aan je klasgenoten en maak indruk met jou spreekbeurt! Tip: laat ook wat blokjes kaas proeven voor een echte Beemster kaas beleving.

Hoe wordt Beemster kaas gemaakt?

Gaat je werkstuk over melk? Wie heeft de kaas uitgevonden? Soorten kaas over andere vragen die je beantwoordt wilt hebben, bekijk dan deze video en doe je voordeel ermee. Het hele proces van het kaas bereiden wordt je uitgelegd.

De geschiedenis van Kaas uit de Beemster

In de jaren zeventig werd de concurrentie op de Nederlandse kaasmarkt steeds heviger. Dit leidde tot de introductie van de Beemsterkaas. De handmatige functie is het resultaat van het handmatig roeren van de wrongel en het rijpen bij verschillende temperaturen en vochtigheid. Met ongeveer 475 boeren is CONO een van de kleinste coöperaties van het land; Het produceert ongeveer 30.000 ton Beemster per jaar. In 2001 kende de Koningin der Nederlanden de titel van “Nederlandse Gerechtelijke Benoeming” toe. Beemsterkaas is een van de belangrijkste trekpleisters in de omgeving. Tegenwoordig produceert CONO diverse kazen op basis van Beemsterkaas.

Wie heeft kaas uitgevonden?

Beemsterkaas is een harde Hollandse melkkaas. De opbrengst van Beemster is vergelijkbaar met andere harde kazen zoals oude kaas Gouda. De bijzondere smaak van Beemster komt van de ingrediënten (melk van gras dat groeit in een polder 4 meter onder zeeniveau) en een deel van het productieproces (het roeren van de wrongel) gebeurt met de hand en de kaas rijpt onder verschillende omstandigheden.

Soorten Kaas

Hoeveel soorten kaas zijn er eigenlijk? Dat zou een leuke vraag kunnen zijn in je spreekbeurt. Kaas kan eigenlijk van elk soort melk bereid worden. Hoewel de traditionele Hollandse kaas vooral gemaakt wordt van koemelk.

We onderscheiden Boerenkaas van Goudsekaas

Boekenkaas is gemaakt van rauwe melk en daarbij moet je denken aan

 • Boerenkaas zoals jong, belegen en oude kaas
 • Edammer kaas
 • Friese kruidnagelkaas

Wat is het verschil tussen Boerenkaas en Goudsekaas?

Goudse kaas is bereid met gepasteuriseerde melk.

 • Graskaas (bereidt met de eerste melk van het lentegras)
 • Hervekaas
 • Hooikaas
 • Kernhem
 • Leerdammer
 • Leidse kaas
 • Meikaas
 • Noord-Hollandse Kaas
 • rookkaas
 • smeerkaas kaas
 • verse kwark kaas

Kaas van andere dieren

Naast de koemelk kaas die iedereen wel eens heeft gegeten op z’n brood zijn er ook kazen die minder bekend zijn.
Wis jij dat er ook kaas wordt gemaakt van geitenkaas en schapenkaas. Misschien wist je ook niet dat er in sommige provincies ook kaas gemaakt wordt van buffelmelk en dat noemen we buffelkaas. Maar ook van paarden en kamelen melk word kaas gemaakt. Ze noemen het paardenkaas en kamelenkaas. Hoewel deze soorten minder bekend zijn is er wel steeds meer vraag naar. Vooral lokale restaurants en specialiteiten winkel maken daar gebruik van. Het zijn unieke kazen die in kleine producties worden gemaakt en een bijzondere smaak hebben.

Het Klokhuis met een video over Hoe wordt kaas gemaakt?

Nienke neemt je mee naar de kaasmakerij op deze boerderij en helpt om kaas te maken. Daarbij legt ze je uit hoe de boerenkaas gemaakt wordt. Loop mee door het kaas huis waar kaas wordt opgelegd van jonge kaas tot oude kaas. Wil je nog een leuke aanvulling op je spreekbeurt is het een geweldig pakket aan informatie wat je direct kan toepassen.

Spreekbeurt koeien powerpoint?

Sam heeft ook een spreekbeurt over kaas gemaakt en dat in een prezi (powerpoint) presentatie gemaakt. Je het als voorbeeld gebruiken om je eigen presentatie voor te bereiden. Sam heeft gebruikt gemaakt van duidelijke punten voor het maken van kaas. Stap voor stap legt hij uit hoe je van melk kaas maakt, hieronder de onderwerpen waar de powerpoint over gaat.

 1. Waarom over kaas?
 2. Hoe wordt Kaas gemaakt?
 3. Geschiedenis van kaas.
 4. Welke soorten kaas zijn er?
 5. Is kaas gezond?
 6. Kaas quiz.

Doe je voordeel hiermee of je nou in groep 3, 4, 5, 6 of 7 zit het is een mooie basis voor je eigen spreekbeurt over kaas.

Download je kaas spreekbeurt!

Beemsterkaas spreekbeurt over kaas is hieronder te downloaden. Je vindt alle informatie om je spreekbeurt heel veel inhoudt te geven. We leggen je stap voor stap uit joe het kaas maken vroeger ging maar ook hoe de moderne technieken alles makkelijker maken.

Kaas komt uit de Beemster volgens Wikipedia

Rond 800 na Christus was het gebied dat nu de stad Beemster vormt, bedekt met turf. Beemster is afgeleid van Bamestra, de naam van een rivier in de regio. Door de combinatie van menselijke turfwinning en stormvloed ontwikkelde de rivier zich tussen 1150-1250 tot een binnenzee en stond het meer in open verbinding met de Zuiderzee en de bestemming Perlmer.

Lees het hele verhaal wie Beemsterkaas heeft uitgevonden